Aralık 19, 2013

Akıllı Telefonlar Restoran Sahiplerinin Hedefinde

eMarketer'ın öngörüsüne göre 2017 yılında dünya çapında mobil telefon kullananların sayısı 5 milyarı geçecekken (yaklaşık 5.1 milyar), 2013 yılı için ise mobil telefon kullanan sayısı 4.3 milyarı geçiyor. International Data Corporation'ın yeni raporunda ise dünya çapında 2013 yılında akıllı telefon sevkiyatlarının 1 milyar adedi aşması beklenmekte. Bu rakam 2012 yılına göre %39,3'lük bir büyümeyi işaret ediyor. 2017 yılında ise toplam akıllı telefon sevkiyatlarının yaklaşık 1.7 milyar adedi aşması bekleniyor. 2013'ten 2017'ye büyüme %18,4 olarak gerçekleşiyor.
Rakamlara bakıldığında mobil telefonların hayatımızın önemli bir parçası haline geldiğini ve de geleceğini görmek mümkün. Bugün nereye giderseniz gidin karşınızda ve/veya yanı başınızda elinde akıllı telefonu ile bütünleşmiş insanlar görürsünüz. Telefonlarla mesajlaşmak, sosyal ağlarda paylaşım yapmak, fotoğraf ve/veya video çekmek karşı konulamayan bir alışkanlığa dönmüş durumda.
Bu durumu fark eden Jawdat İbrahim adında bir restoran sahibi akıllı telefonlara karşı savaş açmış gibi gözüküyor. Associated Press kaynaklı haberde Kudüs yakınlarında kasaba ile aynı adı taşıyan ve oldukça popüler olan Abu Ghosh restoranı sahibi Jawdat İbrahim, cep telefonlarını kapatan müşterileri için yemek fiyatlarını yarı fiyatına indirdiğini (%50 indirimin gayet cömert bir indirim olduğunu belirtmekte fayda var) ilan etmiş. Gerekçesinde ise yemek vakti sohbetlerinin bu cep telefonu takıntılı ülkenin uzunca bir süredir temel bir parçası olduğunu ve akıllı telefonların modern yemek yeme deneyimini mahvettiğini ifade ediyor. Sessizlik içinde kendi telefonlarının ekranlarına yapışırcasına yemek yiyen ve daha da kötüsü kendisine yemekleri tekrar ısıtmasını isteyen müşteri gruplarını görünce yemek yeme kültürünü değiştirmeye karar verdiğini, teknolojinin çok faydalı olduğunu ancak özellikle ailenizle ve arkadaşlarınız ile yemek yerken sadece yarım saatinizi ayırıp yiyeceklerden ve şirketten keyif alınabileceğini belirtiyor. İndirimin başladığı haftanın başından itibaren hemen hemen her müşterinin indirimden yararlanmak istemesi ile finansal açıdan bir darbe aldığını itiraf eden İbrahim, yine de uzun dönemde cezbedilecek yeni müşterilerle masraflarını çıkaracağına inanıyor. Bir restorana gidildiği zaman internette sörf yapmaktan, mesajlaşmaktan ve ofisle konuşmaktan ziyade dostluk, sohbet ve yiyeceğe değer verilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
Jawdat İbrahim bu konuda yalnız değil. Akıllı telefon kullanımını rahatsız edici bulan başka restoran sahipleri de var. Zagat'ın 2014 America's Top Restaurants Araştırmasına katılanların %57'si yemek yerken masada mesajlaşmayı, konuşmayı veya tweet atmayı uygun bulmuyor.
Buna karşın Wi-Fi bağlantısı sağlayan ya da akıllı telefonlarla ödeme imkanı sunan restoranlar da var ve bu restoran sahipleri ise yemek fotoğraflarının paylaşılmasını ücretsiz reklam olarak görmekte ya da yemeklerinin fotoğraflarını yükleme konusunda müşterileri teşvik ederek bir topluluk yaratma ve tavsiyenin gücünü kullanmaya çalışmaktadır. Intel'in 2012 Mobile Etiquette Araştırmasına göre tüm dünyada birçok genç ve yetişkin başkalarıyla yemek yerken mobil aygıtları ile online paylaşımlar yapmaktadır.

Akıllı telefonları restoranlarda kullanma konusunda ne gibi gelişmelerin yaşanacağını şimdiden kestirmek mümkün gözükmüyor. Ancak gerek akıllı telefonların kapanmasını gerekse de akıllı telefonların kullanılmasını teşvik etmek açısından hangisi tercih edilirse edilsin restoran sahiplerinin cömert teklifler sunma noktasında bir rekabete gireceği neredeyse kesin gibi.      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder